Jinekomasti
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi
Jinekomasti Nedir?
Gelişme çağındaki erkeklerde hormonal değişimler sonucu meme dokusunda tek ya da çift taraflı bir miktar büyüme yaşanmasına tıp dilinde “Jinekomasti” denir.
Jinekomasti, erkek nüfusunun yüzde 40-60‘ında gözlenen bir sorundur. Erkeklerin vücutlarını kadınlaştırdığı için, ruhsal durumlarını kötü yönde etkiler. Jinekomasti, sıklıkla vücuttaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesinin yükselip testosteron (erkeklik hormonu) seviyesinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklerde, ergenlerde ve yaşlılarda fizyolojik olarak ortaya çıkar. Ergenlerin yüzde 40’ında, yaşlı erkeklerin ise yüzde 35’inde Jinekomasti gözlenir. Ergenlik döneminde görülen Jinekomasti’lerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolur.
Bunun dışında çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AIDS gibi sistemik hastalıklarda Jinekomasti gözlenebilir. Çeşitli kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular da Jinekomasti’ye neden olabilir.
Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeni ile memenin büyük gözükmesi durumuna “Yalancı Jinekomasti” denir. “Yalancı Jinekomasti”de çok yaygın karşılaşılan bir sorundur.
Jinekomasti belirtileri arasında meme bezinin sert olması ve büyümeyerek düğme gibi kalması, meme boyutlarının farklı olması, memede kadın göğsüne benzer şekilde büyüme hatta ileri düzeyde sarkmalar olması sayılabilir.
Jinekomasti ameliyatı öncesinde ilk olarak Jinekomasti’nin sebebi anlaşılmalıdır. Hastada hormon bozukluğu olduğu düşünülüyorsa öncelikle bir Endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilir. Hormon tetkikleri yapılır. Eğer bir bozukluk varsa buna yönelik tedavi uygulanır. Ergenlik döneminde oluşan Jinekomastiler’de genellikle beklemek ve izlemeye almak yeterlidir. Bunların büyük bölümü birkaç yıl içerisinde düzelir.
Jinekomasti Tedavisine Yaklaşım
- Cerrahi: Memedeki fazlalık dokunun cerrahi operasyonla çıkartılması
- Liposuction: Memedeki fazlalık dokunun Liposuction yöntemi ile uzaklaştırılması
Jinekomasti’si olan hastaların büyük bölümünde tek başına Liposuction ile yeterli sonuç almak mümkündür. Yağ dışında meme dokusu da fazla ve yoğun olan hastalarda Vaser Liposuction kullanılabilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda meme başının çevresinden yapılan kısa bir kesi ile fazla meme dokusu çıkarılır. Deri fazlası olan ve meme başı sarkmış olan hastalarda ise iz meme başının çevresinde kalacak şekilde deri çıkartılır.
ENDİKASYON
- Meme bezi sert ve büyük düğme gibiyse
- Meme boyutları farklıysa
- Memede kadın göğsüne benzer şekilde büyüme varsa
- Orta veya daha büyük memesi olup memelerinde sarkma varsa
ÖNEMLİ ÖZELLİKLER
- Genel anestezi altında uygulanır
- Ameliyat ortalama 1 saat sürer
- Aynı gün eve dönülebilir
- Yaklaşık dört hafta korse ile desteklenir
AVANTAJLAR
- Ameliyat sonrasında göğüsler eşit, düz ve genç görünür
- Meme başında görünmeyen bir iz olur